Xerrada de Manel Martí als alumnes d’Intergació Social

is1El passat 15 de gener vàrem comptar amb la presència d’en Manel Martí, afectat de ceguesa total, creador i president de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya B1+B2+B3, dirigida a persones amb ceguesa total (B1), severa (B2) o lleu (B3) de qualsevol nacionalitat.

En Manel ens va parlar sobre les tècniques bàsiques de mobilitat i orientació utilitzades per les persones amb ceguesa (amb guia vident, amb bastó i amb gos pigall), contingut que estem treballant des del mòdul de Promoció de l’Autonomia Personal. A més, durant la sessió, l’alumnat de 1r d’Integració Social va tenir oportunitat d’experimentar algunes d’aquestes tècniques en primera persona.

is2is3

Al llarg del seu discurs, Martí va reconèixer que la discapacitat no és fàcil per a ningú i, amb un to distès i gairebé humorístic, va descriure les dificultats que habitualment troben les persones amb discapacitat visual en el seu dia a dia: des de problemes relacionats amb l’accessibilitat fins als que tenen a veure amb la integració laboral i social d’aquest col·lectiu. Per aconseguir aquesta integració, afirmà que “la principal dificultat és l’eliminació de les barreres mentals envers la discapacitat i la veritable acceptació de la persona amb ceguesa com un membre més de la societat”.

Però per sobre d’aquests entrebancs, ens va oferir un discurs optimista, ple d’energia i passió per la vida, emfatitzant la importància de l’AJUSTAMENT, d’assumir la nostra realitat i d’aprendre a gaudir del dia a dia tal com és. I això és precisament el que porta fent ell des dels 32 anys, quan va quedar-se cec per una malaltia degenerativa, va perdre la feina que tenia a una caixa d’estalvis i va haver d’adequar-se a la seva nova condició d’invident. Condició que li permet estar en contacte amb persones que arriben a l’associació perquè estan perdent o han perdut visió i que, gràcies al suport que troben allà i al treball personal que fan, finalment aconsegueixen un òptim nivell de qualitat de vida i un estat emocional i d’autoestima satisfactori.

I, per acabar, us deixem amb el telèfon de l’ull, on resolen qualsevol dubte relacionat amb la pèrdua de visió, ja que com va dir en Manel “Tothom patirem pèrdua visual en algun moment de la nostra vida”.

is4

Eli i Jade

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: