Ja han passat uns dies després de les festes de Nadal. Tots hem compartit un espai per estar amb la família i han arribat regals amb els nostres noms. I és molt il·lusionant desembolicar un paquet amb el nostre nom. L’estona que dura l’estripar el paper és una estona on el cap va a mil, fent hipòtesis i imaginant-nos que s’hi amaga darrera. Són uns segons que ens fan passar nervis, emocionar-nos i estar inquiets. I després, pam! el regal es fa realitat.
I a partir d’aquell moment, un somriure, una abraçada, una emoció de felicitat o tot el contrari, decepció o fingiment. Sempre és qüestió d’expectatives, i en molts casos l’encerten! Però, hi ha alguna fórmula que ens ajudi en l’èxit de fer bons regals?
La psicòloga infantil, Leticia Vinyoles, dona algunes claus i una premissa bàsica en l’elecció dels regals. En el cas de les joguines, a més de servir per jugar, han de tenir valor educatiu i han d’estimular i desenvolupar les pròpies capacitats segons l’edat del nen/a i els seus gustos i preferències. Els jocs educatius més exitosos i adequats per al desenvolupament personal, diu l’experta, acostumen a treballar un d’aquests 4 nuclis motivacionals: la imaginació i la creativitat, l’empoderament, la curiositat i la socialització.
I tenint aclarit el tipus de regal per generar felicitat, la segona part de la fórmula es planteja quin nombre de regals és l’ideal per a saber-los valorar i aprofitar. Molts regals, com mostren els anuncis publicitaris, o només un però un d’aquells que t’agradaran de veritat?
Està estudiat que quan algú rep un nombre excessiu de regals, i sobretot els nens i nenes, es genera la sensació de “ho tinc tot però vull més” i de panxa contenta que acaba derivant en obrir els regals de manera impulsiva i sense gaire il·lusió, doncs només es fixen en la quantitat i no en el significat ni el valor real. Ho han anomenat com la síndrome del nen o nena hiperregalat/ada i els pot acabar convertint en persones capritxoses i egoistes.
Per evitar aquesta sensació, els experts diuen que l’idoni quan parlem de número de regals per a que tothom els valori com cal és seguir la regla dels 4 regals. Però 4 regals que cadascun d’ells ha de complir un dels següents criteris:
- Alguna cosa que es desitgi i s’hagi explicitat: és el regall estrella, aquell que fa més il·lusió i que més es desitja
- Alguna cosa per portar (roba, sabates, motxilla, …)
- Alguna cosa educativa (llibres, jocs de taula, scrabble, …)
- Alguna cosa que es necessiti
I aquesta és la fórmula de l’èxit dels regals. Qualitat i quantitat per aconseguir que, un cop desembolicats els regals, hi hagi un somriure de felicitat en aquells a qui estimem de veritat.
Deixa un comentari